hållbart företagande

Vikten och vinsten av hållbart företagande

Det är ingen nyhet att betydelsen av vårt miljötänk ökat dramatiskt de senare åren. Faktum är att den genomsnittliga personen i Sverige lever som att vi har 4,2 jordklot*. Men vad kan du göra för att påverka detta genom din verksamhet? Och hur kan ditt företag gynnas av att bli mer hållbart? Det berättar vi om detta inlägg.

Vad innebär hållbart företagande?

För att börja i rätt ände, vill vi berätta vad hållbarhet faktiskt innebär. Hållbarhet är ett väldigt brett begrepp som innefattar många olika områden, och bestäms av flertalet parametrar. I grunden handlar det om något så enkelt som att ta långsiktigt ansvar för planeten och människorna som lever här. Med det sagt är du ju inte tvungen att plantera flera hektar regnskog varje månad för att ditt företag ska vara hållbart. Det finns många olika sätt att göra just ditt företag klimatsmart – med hjälp av mindre justeringar. Längre ner på sidan hittar du våra tips.

Vad har ditt företag att vinna på att bli hållbart? (Bortsett från ett gott samvete)

Bolagsverkets sida verksamt.se menar att hållbart företagande kan förklaras som att man gör mer med mindre. Med andra ord kommer du en lång väg genom att effektivisera din verksamhet. Genom att välja mer effektiva transporter, klimatsmarta materialval och produkter med lång livslängd och låg miljöpåverkan, kan du spara in pengar samtidigt som du levererar en bättre produkt. Dessutom har man kunnat se att dagens konsument väljer mer miljömedvetet än någonsin tidigare. Kan du då vara transparent, och visa hur ditt företag jobbar för att minska sin miljöpåverkan, är sannolikheten stor att kunden väljer dig före konkurrenten!
Lägg till ett hållbart sätt att konsumera och producera, och du är mer eller mindre färdig. Enkelt, eller hur?

Ja! Hur gör jag för att komma igång?

Den stora frågan som återstår lyder så klart: ”Vad behöver vi göra, rent praktiskt?”
Vi har gjort en lathund med några enkla steg för hur du kan påbörja ditt arbete mot ett mer hållbart företag:

  1. Gör en lista över aktiviteter i företaget med negativ och positiv miljöpåverkan. Detta gör det väldigt lätt att se var företaget brister ur miljösynpunkt, och öppnar ögonen för vad du kan göra för förändringar.
  2. Bestäm vad du är villig att förändra. Exempelvis kanske du hellre gör de ändringar som inte är särskilt svåra, men som gör stor skillnad i ditt avtryck.
  3. Skriv en handlingsplan! För att kunna ändra på något måste du givetvis veta hur du ska göra det. En handlingsplan i dessa fall kan vara allt från extremt detaljerad till fullständigt banal, beroende på storleken och svårighetsgraden på projektet i fråga.
  4. Sätt igång! Planer och spekulationer är ingenting värt utan handlingar. Så ta ett enkelt första steg redan idag!

Enkla tips som hjälper alla företag att minska sin klimatpåverkan:

  • Spara på elen. Genom att byta ut lamporna till lågenergilampor, stänga av datorerna efter arbetsdagen och byta till grön el, sparar du förmodligen både mer pengar och mer energi än du tror. Visste du att en lågenergilampa förbrukar endast 25% av en vanlig glödlampa? Dessutom har den mycket längre livslängd!
  • Återvinn. Källsortering, återvinning och kompost låter för många som otroligt jobbiga processer, men sanningen är att det är busenkelt när du väl kommit igång med det. Finns det goda möjligheter för källsortering, blir det också väldigt naturligt att sortera.
  • Ta hand om dina egna. Som vi skrivit om i ett tidigare blogginlägg, blir glada och välmående anställda ofta ännu mer produktiva. Kan du underlätta för dina anställda, eller förbättra deras situation i dagsläget?
  • Res smartare. Hur ser era transporter ut idag? Tänk på transporter av produkt likväl som leverantörers resor och anställda på tjänsteresa. Sker inte transporterna på ett miljövänligt sätt redan, brukar det inte vara särskilt svårt att ändra på det.
  • Dela med dig av dina mål & visioner. Har du jobbat stenhårt för att öka ditt företags hållbarhet, är det sista du vill att en leverantörs eller samarbetspartners miljöpåverkan drar ner ditt resultat. Genom att berätta för potentiella leverantörer vad du söker och kräver, kan du med större sannolikhet hitta ett företag med matchande profil.

Vi hoppas att vi har inspirerat dig att ta första steget mot ett mer hållbart företagande!
Fler tips, råd och övrig information kring hållbarhet hittar du på:
Hållbarhetsguiden
Energirådgivningen
Hållbarhetsguiden på business-sweden.se

*Information från wwf.se