11 oktober 22

Rapport om brott mot företagare 2022 och vår Företagsbevakare

dator-med-skärm

Brott och ett otryggt samhälle är något som blir allt vanligare i företagarnas Sverige. Det försvårar för företagarna att bedriva sina verksamheter i allt större grad.
Vartannat företag meddelar att de senaste fem åren har blivit utsatta för någon typ av brott minst en gång.
Påföljder på detta blir att fler och fler företagare vill lägga ner eller flytta sina verksamheter till annan ort.
Vi går igenom rapporten om brotten mot företagarna, gjord av Företagarna, och vad vår Företagsbevakare kan hjälpa er med!

"Varje dag drabbas tusentals företagare och deras anställda av stölder, hot, inbrott och skadegörelse brott som sällan leder till några tidningsrubriker, men som en liten bit i taget raserar fundamentet för företagandet."

Pontus Lindström, Företagarna

dator-med-kodning-och-blå-skärm

Brott och otrygghet i dagens samhälle

Brott och osäkra förhållanden på arbetsplatsen blir allt mer vanligt. Fler företag anmäler och meddelar att de blir utsatta för brott, enligt Företagarnas rapport om Brott mot företagare 2022. Och många anser att polisens närvaro inte är tillräcklig. Bara 14% anser att kommunens förbyggande mot brott är tryggt.

Varannan företagare anser att fler synliga poliser är den viktigaste åtgärden för att minska brottsligheten. Andra lägger inte ens manken till för att orka anmäla de brott som sker på arbetsplatsen. Många av de företag som inte anmäler, gör på så vis för att de inte anser att det bidrar eller hjälper. Detta för att många av de brott som blir anmälda bara läggs ner.
Endast 6% av Sveriges företagare anser att de får tillräckligt med stöd från sina skattepengar. Det är alltså en stor majoritet som anser att säkerheten inte är tillräckligt hög från myndigheternas sida.

Samhället får betala

Det är självfallet inte värre när ett företag blir utsatt för inbrott än om en privatperson skulle bli det. Skillnaden mellan dessa är att inbrottet mot företaget påverkar hela samhället.
Det som börjar med en inbrott kan sluta i att företaget får lägga ner. Det kan också göra att näringslivet minskar, skatteintäkterna minskar och folk blir av med sina jobb. Därför är det viktigt att vi prioriterar skyddet mot våra företag och dess anställda. För att sen kunna fortsätta bygga upp samhället så bra vi bara kan.

Företag som inte blir utsatta för brott ändå oroliga

Även företagarna som inte blir utsatta för några brott är oroliga för vad som komma skall. Det kan bero på flera olika anledningar, antingen att företagare i närheten utsatts för brott eller att det har skett skadegörelse utanför lokalerna. Det kan också vara att anställda blivit utsatta för brott i sitt privatliv eller att man läser i den lokala tidningen om brotten som sker, och som känns som att dem bara blir fler och fler.
Dessa företag som inte utsatts för brott, är också ofta de företag som är villiga att lägga mer egna pengar i frågan. Det kan gälla diverse säkerhetssystem eller att man ökar säkerheten genom att anställa vakter. Detta anses vara en faktor som attraherar och fångar in nya anställda till företaget. Att personerna känner sig säkra i sin arbetsmiljö.

Det är olika slags företag som utsätts för olika brott. Exempelvis så sker fler dataintrång, it-inbrott och skadlig programvara på till exempel företag som arbetar med kommunikation och information. Detta händer även fast dessa företag ofta har väldigt bra koll på sina system.

 

kamera-overvakning

En lösning på problemet

Det är tydligt i rapporten att företagare med anställda är mer utsatta än företagare som arbetar solo. Det kan handla om att företaget växer, byter till större lager och har marknadsfört sig digitalt, vilket gör att de blir mer synliga för allmänheten och lättare att hitta. De större företagen får också in mer omsättning och handlar med mer kostsam utrustning, som blir intressant att stjäla. Vill du ha koll på din utrustning kan du alltid höra av dig till oss på Boomr. Vi erbjuder spårsändare, så att du kan hålla koll på dina verktyg och andra värdesaker.

I samband med detta slarvas det också med säkerhetsrutiner vilket gör att det blir enklare för människor utanför företaget att ta sig in på företagets områden och i deras system.

Enligt företagare runt om i Sverige ser vi olika lösningar på problemet. Det handlar om att köpa in olika lösningar för att hålla koll på problemen, ändra sina rutiner i företaget, skaffa sig kameraövervakning, larmsystem och digitala skydd.

 

Företagsbevakaren

Att hitta en lösning själv till alla dessa problem är svårt, men vi på Boomr har något som kan hjälpa er en bit på vägen.
Med hjälp av vår Företagsbevakare, kan du hålla koll på om någon obehörig försöker göra intrång , försöker göra inköp, teckna lån på ditt företag eller sälja av delar.
Företagsbevakaren fungerar som ett hemlarm, fast för ditt organisationsnummer. När du skaffar Företagsbevakaren håller vi koll på alla dina uppgifter på nätet, Dark Web, myndigheter och företag, och så fort dina uppgifter dyker upp någonstans eller att något ser suspekt ut, så får du en notis via sms, e-post eller i appen av oss. Då kan du kontrollera om något ser fel ut, och i så fall stoppa intrånget och minska de skadliga effekterna innan det är för sent!

En företagskapning kan bli väldigt dyr, och till skillnad från andra liknande tjänster så ingår all juridisk hjälp du behöver när du skaffar Företagsbevakaren, oavsett hur mycket det handlar om.
Vi vill inte att en företagskapning skall sätta stopp för ditt företag och dina affärer. Direkt efter du ringt oss kan du återgå till dina andra uppgifter, så håller vi koll på resten!
För att skaffa Företagsbevakaren, vänligen kontakta oss på tel: 031-756 79 00 eller maila oss på: info@boomr.se

Artikeln skriven av

Sara Nilsson

11 oktober 22

Dela artikeln