23 maj 23

Prisbasbelopp 2023

Prisbasbeloppet är ett viktigt indexbelopp i Sverige som årligen justeras för att spegla den aktuella inflationsnivån. Syftet med denna justering är att säkerställa att olika ekonomiska belopp och gränser förblir inflationsjusterade över tiden. Genom att använda prisbasbeloppet kan man beräkna och uppdatera andra belopp som förväntas vara kopplade till inflationen, och i denna artikel går vi igenom vad prisbasbeloppet 2023 är och även bilförmånen för 2023.

Prisbasbeloppet har stor betydelse inom olika områden av ekonomin och är en referenspunkt för att fastställa exempelvis socialförsäkringsbelopp, skatteavdrag, bidrag, förmåner och andra ekonomiska gränser. Genom att använda prisbasbeloppet som bas kan man justera dessa belopp och säkerställa att de följer inflationen och behåller sin relativa ekonomiska betydelse. Prisbasbeloppet är olika för varje år, och år prisbasbeloppet för år 2023 är fastställt.

Vad är prisbasbeloppet för år 2023?

För 2023 är prisbasbeloppet 52 500 kronor. Regeringen har även fastställt det förhöjda prisbasbeloppet till 53 500 kronor.

Hur påverkar prisbasbeloppet bilförmånen 2023?

När prisbasbeloppet höjs, ökar taket för förmånsvärdet på en bil och möjligheten att välja en dyrare bil utan att betala ett lyxbilstillägg blir möjligt. Det kan ge anställda möjlighet att välja en bil med ett högre värde utan att behöva betala extra för förmånen.

När det gäller att välja rätt bil, efter att ha övervägt den ekonomiska aspekten, är det viktigt att ta hänsyn till de policys som din arbetsgivare har. En vanlig begränsning är att företaget tillåter bilar med ett inköpspris på upp till 7,5 prisbasbeloppet. För år 2023 går gränsen på 52 500 kr i prisbasbelopp x 7,5  basbelopp = 393 750 kronor.
Om priset överstiger denna gräns kan det medföra ett lyxbilstillägg på 20 procent på resterande förmånsvärde. Det innebär att du som anställd kan bli ansvarig för att betala extra för den förmån du får av att använda en dyrare bil.

Räkna ut bilförmån

Det finns flera faktorer som man måste ta hänsyn till när du ska räkna ut bilförmånen, bland annat körsträcka i tjänst/privat, trängselskatt och eventuell drivmedelsförmån. För att på bästa möjliga sätt räkna ut detta behöver du en smidig körjournal som kan hjälpa dig att göra dessa uträkningar. Med Boomr körjournal räknas inte bara de sträckor som du gör – utan även drivmedel och trängselskatt. Läs mer om våra Digitala körjournaler och boka en gratis demo!

Hjälp med juridiska frågor

Tycker du att det är krångligt med alla lagar och regler som företagare ställs inför? Du är inte ensam! Gör som flera andra och använd er av Boomr Affärsjuridik för att alltid ha ett bollplank som du kan rådfråga. Du får fri juridisk rådgivning och hjälp samt fri tillgång till mallar och dokument – till en låg och fast månadskostnad!

Ring oss nu för att veta mer på 031-756 79 00 eller maila info@boomr.se

Artikeln skriven av

Henna Uppal

23 maj 23

Dela artikeln