Minska din stress och få mer gjort samtidigt!

Känner du att det krävs några timmar på morgonen för att komma igång med jobbet? Jobbar du sena kvällar och har svårt att få tiden att räcka till?

Nu berättar vi hur du kan jobba smartare och få mer tid över.

Vi har nog alla varit i situationer då det känns som att det finns mer arbete än vad man klarar av. När att-göra-listan växer, stressen ökar, men få rutor blir ikryssade. Att driva eget handlar till väldigt stor del om att hantera och fördela sin tid på bästa sätt.
Trots detta ser man gång på gång människor som har håravfall och hyperventilering som en rutin i arbetet.

Hur kan du då göra för att minska din stress?

Det enklaste svaret är att sluta jobba. Då får du massvis med tid över! Men det är ju varken kul eller smart. Istället har vi tagit fram några grymma tips på hur du kan göra för att få lika mycket gjort i arbetet på kortare tid – med mindre stress!

Kontrollera vart din tid går i nuläget och vad som orsakar stress

Första steget till en vardag utan stress, är att kartlägga användandet av din tid. Gör ett schema över dina uppgifter och hur lång tid de tar att genomföra. Genom att se över vad du lägger din tid på idag, kan du på ett enkelt sätt analysera vilka områden du kan effektivisera ditt arbete inom.

Organisera dina uppgifter

Utan konkret koll på vad du ska göra, samt när du behöver ha det gjort, blir det omöjligt att prioritera och jobba effektivt. Att sätta dig i slutet av varje arbetsdag och skriva en lista över nästkommande dags uppgifter, hjälper dig att få en rivstart på morgonen och en bra känsla när du bockar för de avklarade uppgifterna.

Städa din arbetsyta

Det kanske låter löjligt enkelt – och det är det också – men det hjälper! Till skillnad från vad många tror, betyder ett rörigt skrivbord inte att personen bakom det är kreativ och kan hålla flera bollar i luften. Tvärtom är det ett stressmoment som utåt signalerar dålig struktur och effektivitet. Så se till att hålla din arbetsplats ren från distraktioner och bibehåll fokus på det du jobbar med för tillfället.

Jobbar du mycket hemifrån, bör du också se till att ha en specifik plats för enbart arbete. Hemmet är fyllt med distraktioner som är svåra att undvika. Känner du att du har svårt att fokusera när du jobbar hemifrån kanske det går bättra på ett café i närheten?

Sänk prestationsförväntningarna

Med detta menar vi såklart inte att du ska göra ett dåligt jobb.
Däremot är det lätt hänt att mycket tid går åt till att göra något – som egentligen inte är särskilt viktigt – helt perfekt.
Ett bra ordspråk för detta tänket är ”Hellre bra idag än perfekt imorgon”.

Automatisera

När du kollar igenom tidsschemat du gjorde efter att du läst första tipset, bör du fråga dig själv om någon av uppgifterna går att automatisera på något sätt. Vissa saker kan givetvis vara väldigt svåra att göra helt automatiska. I dessa fall kan du testa att bryta ner uppgifterna i delar och på så sätt automatisera något för att frigöra tid.

Håll din fysiska hälsa i schack

Vänta nu… Skulle inte dessa tips handla om stress och hur du sparar tid?
Jo, det stämmer! Men vad som är lätt att förbise är att fysisk hälsa och psykisk hälsa går hand i hand. Att motionera eller styrketräna regelbundet bär med sig många fördelar. Till exempel stärker du ditt immunförsvar, ökar ditt välbefinnande (endorfiner) och utvidgar din energidepå. På så sätt investerar du tid, för att bli mer effektiv och att må bättre. Det låter väl inte så dumt?

Dessa tips kommer ge dig en rejäl skjuts i rätt riktning och det finns givetvis ännu fler sätt att hantera och minska stress på. Dela gärna med dig av denna artikeln med en vän som kan dra fördel av mindre stress i sin vardag!