11 november 22

Känn er trygga med ett visselblåsarsystem!

hemligt-dokument-för-visselblåsarsystem

Den 17 december 2021 infann sig en ny lag om att alla företag med minst 50 anställda måste ha ett visselblåsarsystem tillgängligt. Funktionen finns för att alla berörda i företaget ska kunna anmäla missförhållanden på arbetsplatsen. Förutom att det ska kunna anmälas till företaget, ska man även använda systemet för att kunna anmäla problemen till en myndighet.

En bred krets av personer ska kunna använda visselblåsarsystemet och skyddas mot repressalier. Utöver anställda ska bland andra volontärer, praktikanter, konsulter och aktieägare ingå i den skyddade personkretsen.

Arbetsmiljöverket,

Ny lagstiftning

I december 2021 infann sig en ny lag om att alla med minst 50 anställda ska ha ett visselblåsarsystem igång. Senast juli 2022 ska alla offentliga företag med minst 50 anställda och privata företag med minst 250 anställda ha en visselblåsarfunktion. Från december 2023 ska även privata företag med minst 50 anställda ha visselblåsarfunktionen. Med hjälp av vårt visselblåsarsystem gör vi det enkelt för dig att anmäla dessa oegentligheter. Det resulterar i att era anställda kan känna sig skyddade på arbetsplatsen och på så sätt följer ni även lagen.

Varför visselblåsarsystem?

Ett visselblåsarsystem är till för att missförhållanden ska kunna bli anmälda utan att det ska behöva göras internt och öppet. Anställda på arbetsplatsen ska känna sig bekväma med de personer de har runt omkring sig om dagarna. Det ses därför som ett allmänt intresse att situationer som räknas inom visselblåsning ska komma fram. Pratar man om allmän intresse så betyder det att det:

  • Ska handla om allvarliga uppståndelser
  • Skall handla om personer som räknas inom allmänheten
  • Ska finnas intresse att informationen kommer fram

Funktionen använder man enkelt genom att man i ett system anonymt och krypterat kan anmäla problem som uppstått på arbetsplatsen. Ärendet ska handlas av en oberoende grupp antingen internt eller externt. Fördelarna med att använda en extern part är att man vet att förtroendegruppen är helt oberoende. Det gör att de utgår helt och hållet efter vad som står i lagstadgarna. Ett ärende ska bli behandlat så snabbt som möjligt men ska vara igång senast efter en månad att ärendet har blivit inskickat. Efter tre månader ska utredningen dock vara igång till förutsättning att det är ett godkänt ärende inom visselblåsning.

hemligt-dokument-för-visselblåsarsystem

Grundlösningen

Tanken med ett visselblåsarsystem är att det ska vara ett administrerat system. Beroende på vilket system du väljer så finns det olika funktioner för att kunna skräddarsy det efter just ditt företag. Funktionen går ut på att du har ett standardiserat rapportsystem där du enkelt och lättillgängligt ska kunna rapportera ärenden i enlighet vad gäller visselblåsning. Kommunikationen med handläggare sker dessutom helt anonymt och ni kan på ett lätt sätt uppdatera varandra med frågor och formuleringar som stödjer och hjälper processen med ärendet. I funktionen finns även ett gallringssystem som avgör om ärendet räknas inom visselblåsning eller inte.

Visselblåsarsystem från Trygghetsbyrån

Med vårt visselblåsarsystem får du ett lättillgängligt system som du kan sätta på er webbplats där medarbetare och andra som räknas inom er krets enkelt kan logga in och rapportera sina misstankar. Systemet kan personifieras med en egen logga, plattform och sida som gör ert visselblåsarsystem unikt för just er. Här kan anställda skriva rapporter och med hjälp av ärendenummer och ett tilldelat lösenord kan anmälaren följa upp utredningen under hela utredningens gång. Ärendet blir tilldelat en intern eller extern oberoende handläggare som kan lägga in kommentarer om arbetet och fråga anmälaren frågor – helt anonymt från anmälarens sida. Är ni intresserade av Boomrs visselblåsarsystem kan ni kontakta oss genom vårt formulär eller ringa oss på telefon 031-756 79 00 eller skicka e-post till info@boomr.se

Hör av er redan idag för att komma igång!

Källa: Arbetsmiljöverket

Artikeln skriven av

Sara Nilsson

11 november 22

Dela artikeln