02 april 19

Hur säkra är dina uppgifter mot intrång?

intrång-kodning-på-dator

Idag är det näst intill otänkbart att leva utan internet, än mindre att driva ett företag utan det. Tekniken gör framsteg på en daglig basis, allt från AI och Blockchain till böjbara TV-apparater, och det blir svårare och svårare att hänga med i svängarna. En grupp av människor som däremot är väldigt duktiga när det kommer till ny teknik, är de kriminella. Vi gissar på att det inte är första gången du läser om ID-kapningar.

Eftersom bedrägerierna fortsätter öka lavinartat, finns det en del du bör tänka på.

Varför bör du se över dina digitala rutiner?

Dina uppgifter kan användas för många olika ändamål. Med hjälp av att komma åt din e-post, dina bankuppgifter och övriga lösenord kan man väldigt enkelt utföra ID-kapningar och andra intrång; ansöka om lån, hyra bilar, ta ut pengar, ändra styrelse i ditt företag eller till och med skriva över ägarskapet på din bostad. Dessa exempel bör räcka för att du ska ha mer strikta vanor över nätet och tänka efter före ett angrepp.

Hur gör du då för att minska intrång?

Vi har listat några enkla tips som vem som helst kan ta efter, för att se till att göra dina konton och uppgifter mer säkra.

  1. Installera ett betrott säkerhetsprogram som erbjuder mer än bara antivirusfunktion. Få människor köper bil utan airbags, ABS-system och andra funktioner. När det kommer till datorer, är många tyvärr inte lika säkerhetsmedvetna. Men egentligen; varför skulle du använda en dator utan säkerhetsprogram?
  2. Håll dig uppdaterad. När skaffat ett program som skyddar dig, bör du alltid se till att du har senaste uppdateringen. De kontinuerliga uppdateringarna ser till att fixa eventuella buggar, och täcker nya cyberhot och andra intrång.
  3. Variera dina lösenord. Genom att välja dina lösenord med omsorg och inte använda samma kombinationer för alla konton, är risken mindre att du blir hackad. Skulle ett av dina konton mot förmodan ändå råka ut för en attack, kommer de inte åt samtliga konton. Du bör dessutom använda kombinationer av versaler, gemener, siffror och tecken.
  4. Tänk igenom en extra gång innan du öppnar mail-bilagor. Oavsett om avsändaren är okänd eller en kollega, bör du alltid vara försiktig när du får en bifogad fil i ett mail. Det är inte ovanligt att virus överförs via mail och skickas ut till alla personer i kontaktlistan. En tydlig varningssignal är om texten på engelska, fastän ni båda brukar prata svenska med varandra.
  5. Använd molntjänster. Många molntjänster ger dig möjligheten att återskapa raderat eller skadat material till en tidigare version. På så sätt kan du få tillbaka viktiga filer om du råkar ut för ett intrång, eller bara råkar komma åt delete-knappen.

Den mörka sidan av Internet

Ett hot som blir större och större är uppgiftsmarknaden på Dark Web. Eftersom det är svårt att komma åt och att navigera i, är detta en perfekt plats för bedragarna att verka.

Vårt absolut bästa tips är att skaffa Företagsbevakaren där du får full överblick över digitala konton, personinformation och bankuppgifter för att i första hand hålla dig trygg mot ID-kapningar och intrång. Genom appen blir du dessutom notifierad när hot uppenbarar sig. Skulle något inträffa tar våra jurister hand om ärendet, så du kan lägga fokus på det du gör bra!

Vi har tagit fram en funktion där du snabbt och lätt kan se om dina mailadresser blivit hackade eller om uppgifter utsatts för en läcka. Genom att skriva in din mail i appen ”Bevakaren”, får du direkt information om vilka uppgifter som läckt, var och när det hänt.

Hör av dig för att veta mer om hur du kan hålla dig trygg mot bedrägerier, intrång & ID-kapningar!

Artikeln skriven av

Petter Jakobsson

02 april 19

Dela artikeln