09 juni 20

Del 2, Kan jag säga upp ett avtal med hänvisning till Covid – 19?

Spridningen av Covid-19 har för många företag aktualiserat en rad olika frågor. Ett stort problem kan vara att företag som inte kan bedriva sina verksamheter som vanligt blir tvingade att meddela sina avtalsparter att de inte kan eller har svårigheter med att fullfölja sina kontraktuella förpliktelser. I den typen av situation kan det bli aktuellt att åberopa force majeure.

AVTALSFÖRHÅLLANDEN

Vad är force majeure?

I Sverige finns ingen lagreglering av force majeure utan utgångspunkten ska alltid vara avtalet parterna emellan. Du bör kontrollera hur klausulen är utformad i ditt avtal och vad ni har kommit överens om. De flesta klausuler är utformade så att force majeure blir aktualiserad när en part inte längre kontrollerar en situation. Och samtidigt inte längre kan påverka eller övervinna den. Vanligtvis kan krig, revolution, eldsvåda, översvämningar och liknande händelser vara innefattade av begreppet.

Force majeure ska alltid bli sedd som en sista utväg, om det finns andra sätt för dig att lösa problemet på föreligger inte en force majeure-situation. Att det kan bli svårare eller dyrare för en part att fullfölja sina förpliktelser enligt avtalet utgör i sig inte en rätt att åberopa detta.

Något som är bra att tänka på är att denna typ av klausul vanligtvis blir tolkad restriktivt, vilket innebär att det inte alltid är självklart att klausulen ska bli tillämpad. En part som hävdar att force majeure föreligger ska också kunna bevisa detta. Det är därför viktigt att du om du misstänker att det kan bli aktuellt samlar in så mycket bevisning som möjligt.

Vilka effekter får tillämpandet av en klausul av denna form?

Effekten av att en klausul av denna sort blir tillämpad är att den part som påkallat klausulen blir befriad från sina skyldigheter enligt avtalet och ansvar för avtalsbrott.

I vissa avtal regleras att avtalet kan sägas upp om situationen pågår under en längre tidsperiod. Den rättigheten kan avse såväl den som påkallat force majeure som avtalsparten. Du bör överväga om det kan vara en fördelaktig lösning att säga upp avtalet i en sådan situation.

Både du och din avtalspart bör vara uppmärksamma på när force majeure-situationen upphör. Då situationen upphört bör båda återgå till att fullgöra sina prestationer enligt avtalet.

Tänk på de formella kraven

Tänk på att olika klausuler av denna form har olika formella krav, dessa bör du vara uppmärksam på. Vissa avtal ställer krav på att meddelanden ska göras skriftligen. Avser du dig att använda dig av force majeure bör du skriftligen meddela din avtalspart detta. Om det istället är din avtalspart som hävdar att force majeure föreligger och du håller med, bör du skriftligen meddela även detta.

Hävdar din avtalspartner force majeure finns det några saker att vara uppmärksam på. Du bör själv undersöka avtalet och se om du bedömer att force majeure föreligger. Om du inte gör den bedömningen bör du meddela avtalsparten detta skriftligen. Du bör också undersöka om avtalsparten uppfyllt alla formella krav som finns i avtalet. Du bör dessutom överväga om avtalspartens situation medför att du inte heller kan fullfölja dina skyldigheter enligt avtalet, och om inte du också måste meddela att det föreligger en situation av denna sort från ditt håll. Både du och din avtalspart bör vara uppmärksamma på att detta kan hindra er från att uppfylla vissa förpliktelser enligt avtalet, medan andra förpliktelser fortfarande kan fullföljas. Om du anser att din avtalspart kan fullfölja vissa förpliktelser bör du meddela denne detta.

Vad händer om force majeure inte kan bli tillämpat?

Är du och din avtalspart inte är överens om att force majeure föreligger kan det resultera i en tvist som slutligen får bli avgjord i domstol eller skiljenämnd. Om situationen som uppstått inte aktualiserar att det kan blir tillämpat gäller istället era avtalsvillkor. Det innebär att en part som inte presterar i tid kan hamna i dröjsmål. Det kan i vissa situationer även aktualisera en hävning av avtalet. Utgångspunkten är att alla parter ska fullfölja sina förpliktelser enligt avtalet.

Slutligen bör du kolla med ditt försäkringsbolag. Vid oförutsedda situationer kan du vara berättigad till försäkringsersättningar.När det gäller juridisk rådgivning så är det alltid bäst att ge rådgivning från fall till fall, klient till klient då omständigheter och förutsättningar alltid kan skilja. Så ovan information skall bli sedd som riktlinjer och generell information. Vi uppmanar våra kunder att höra av sig till oss innan vidare åtgärder blir tagna. Nedan information kan komma att bli ändrat, vilket innebär att Boomr inte kan ta något ansvar i hur denna informationen nyttjas vidare.

Artikeln skriven av

Petter Jakobsson

09 juni 20

Dela artikeln